SEÇİLMİŞ DUALAR

SEÇİLMİŞ DUALAR…

Ahmed Ziyauddin Gümüşhanevi 

Seçme Dualar – I

ahmedziyauddinbirincidua

Türkçe Okunuşu:

Lâ ilâhe İllallahu vahdehu lâ şerîke leh. Lehul mülkü ve lehul hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr.

Türkçe Anlamı:

Allah’dan başka ilah yoktur. Tektir, ortağı yoktur. Mülk O’nundur, hamd etmek te O’na hastır.  O, herşeye kâdirdir.

Açıklama:

Bu duaya zikir de derler. Fakar dua için daha müessir olduğu, bilhassa arefe gününe mahsus bir dua olduğu rivayet edilmektedir. Merhum bunu özel duaları arasına almıştır. Fakat yalnız o gün dua edilecek, başka zamanda dua için kullanılmayacak demek değildir. Çünkü bu aynı zamanda bir kelime-i tevhiddir. Fazlasıyla Arafat’ta okunmasının hikmeti hacıların orada herşeyden soyunup, tekleştikleri ve Tek olan Allah’a sığındıkları içindir. Bir hadis-i şerifte “Zikirlerin en efdâli Lâ ilâhe illallâh‘dır.” deniyor.

Kaynak Kitap: Mecmuatul Ahzab (Büyük Dua Kitabı) // Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi

Seçme Dualar – II

ahmedziyauddinikincidua

Türkçe Okunuşu:

Allahumme innî eûzü bike min en üşrike bike şey’en ve ene a’lemü ve estağfirüke limâ lâ a’lemü inneke ente Allâmü’l ğuyub.

Türkçe Anlamı:

Allah’ım sana birşeyi ortak koşmaktan sana sığınırım. Bilirim ve istiğfar ederim, zira ben bilmem. Çünkü sen meydanda olmayan bilirsin.

Açıklama:

Bu dua en az günde 3′er defa okunmalı ki, günahlar bağışlansın ve insan şirkten muhafaza edilsin. Küfürden korunmak için, imanı tazelemek ve nikahı yenilemek gereklidir. Bir insanın kafadan yukarısına küfretmek, iman ve nikah tazelenmesini gerektirir. Günahlardan arınmak içinde bu duayı sık sık okumak manevi sahada korunmamıza vesile olacaktır. İlk küfür şeytandan gelmiştir. Kafayı kurcalayan çirkin düşünceler ve inanışa aykırı vesveselerden de iman ve nikah tazelemesi yapmak menfaatimiz icabıdır. Kısacası: Eşbah kitabında denir ki: “İnsan kendisinden sadır olan günahlardan bildiği ve bilmediklerinin tümüne niyet ederek tevbe etmelidir. İstiğfar lisanın, tevbe de kalbin sıfatıdır. Onun için ikisini birleştirmek lazımdır.” (Tefsir-i Hedâdid)

“Tübtü ileyke ya Rabbî min külli şey’in lâ yürdike” Yani “Ya Rab, Senin razı olmadığın herşeyden sana sığınırım ve hepsinden uzak olmak isterim.”

Kaynak Kitap: Mecmuatul Ahzab (Büyük Dua Kitabı) // Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi

Seçme Dualar – III

ahmedziyauddin3.dua_

Türkçe okunuşu:

Allahummestür avratinâ ve âmin rav’âtina

Türkçe Anlamı:

Ayıplarımızı ört ve korkularımızdan bizi emin kıl Allah’ım.

Açıklama:

Rivayetlere göre Resûlullah efendimiz bu duayı hendek muharabesi esnasında beraberinde bulunan muharip ashab-ı kirama öğretmiştir. Bu dua hem dünya, hem de ahiret hususlarını toplayan bir duadır.  Mesela: Dünya bakımından insanların ayıpları olacağı gibi, ahiret bakımından da noksanları ve ayıpları vardır. Korku da aynı bunun gibidir. Hem dünya üzerinde insan çok şeylerden korkuyor, hem de ahirette cehennem azabından ve Allah’ın celâl sıfatından korkuyor. Hülasa; bu dua hem dünya ayıbından, hem din konusundaki ayıptan, hem dünyada düşman korkusundan, hem de ahiretteki çeşitli korkulardan sığınmak için yapılan özel bir duadır. Bu duâ Gümüşhaneli merhumun özel ibadetleri arasında yapmış olduğu duâlarındandır.
Veliler için ahirette mahzun olmak yok, korku da yoktur. Onlar kıyametin dehşetinden etkilenmeyeceklerdir. Bu hususta Yunus suresi ve Hac suresinden gereken izahat mevcuttur. Cenab-ı Hak bizleri de bu büyüklerin hürmetine affu mağfiret buyursun.

Kaynak Kitap: Mecmuatul Ahzab (Büyük Dua Kitabı) // Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi

Seçme Dualar – IV

ahmedziyauddin4.dua_

Türkçe Okunuşu:

Yâ mukallibel kulûb, sebbit kalbî alâ dinike ve tâatike.

Türkçe Anlamı:

Ey kalbleri döndüren, kalbimi dinin ve taatın üzerine sabit kıl.

Açıklama:

Bu dua akşam namazının sünnetinden sonra okunursa daha isabetli olur. Ve arkasından üç defa: “Allahumme ecirni minennâr.” demelidir. Yani “Allah’ım, beni cehennemden uzak kıl.”

Eşbah isimli kitapta yapılan açıklamaya göre, bu duaya devam eden kimse için cehennemin yedi kapısı kapanır ve cennetin sekiz kapısı açılır. Nasıl ağacın kökü sağlam olursa ağaç ta sağlam olur. Aynı onun gibi, bir insanın din ve itikadı sağlam olursa, yaptığı ameller de sağlam olur.

Allah kulunun kalbini istediği tarafa çevirir. Kulunun kendisi ile kalbi arasına girer. İyi halini kötü hale tebdil eder. Resulullan (s.a.v.) efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur:
“Mü’min’in kalbi Rahman’ın kudret elindedir. İstediği tarafa onu çevirir.”

Cenab-ı Hak kulunun kalbini iyiden kötüye çevirmekle zulm etmiş olmaz. Çünkü onun lavh-i mahfuzdaki haline bağlı oluyor, ordaki isteğine yönelik yapılıyor. Yani elbisenin modasını kul istiyor, Hâlik da istediği şekilde ona elbise biçiyor.

Dünya yüzünden küfür kalkmaz. Çünkü muharabe kıyametin sonuna kadar vuku bulacaktır. Peygamberimizin bu yolda hadisi şerifleri vardır. İnsanda olan nefs-i emmâre de böyledir. Büyük muharebeden, küçük muharebeye gidiliyor ve bir halden diğer hale dönülüyor. Döndüren Allah, dönmek isteyen, meyl eden kuldur.

Kaynak Kitap: Mecmuatul Ahzab (Büyük Dua Kitabı) // Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi

Seçme Dualar – V

ahmedziyauddin5.dua_

Türkçe Okunuşu:

Rabbî zidnî ılmen ve tevfîkan ve hüden.

Türkçe Anlamı:

Ya Rabbi, ilmimi, tevfik ve hidayetimi fazlalaştır.

Açıklama:

Bu dua seçkin kişilerin duasıdır. Yani havas tabakasının yaptıkları duadır. İstedikleri şeyler çok önemlidir.  Allah’ı bilme ilmi, Allah’ın muvaffakiyetini, sonsuz hidayetini istemek demektir. Cenab-ı Hakk’ın “Bugün size dininizi tamamladım.” buyurduğu ayet-i celilenin meali de buna delalet etmektedir. Çünkü iman ziyade ve noksan kabul etmez. Ancak zayıflar ve kuvvetleşir. Bu itibarla zayıf mü’min ile kuvvetli mü’min bir değildir. “Kuvvetli mü’min, zayıf mü’minden hayırlıdır.” diye hadisi şerif vardır.

Diğer bir hadisi şerifte: “İki gününü müsavi (eşit) tutanlar aldanmıştır.” buyurulmuştur.

Mü’min hergün terakki etmeli, geri gitmemeli. Bu, hem dünya için, hem de ahiret için geçerlidir.

Kaynak Kitap: Mecmuatul Ahzab (Büyük Dua Kitabı) // Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi

Seçme Dualar – VI

ahmedziyauddin6.dua_

Türkçe Okunuşu:

Allahumme inni es’elüke’l affe ve’l-âfiyete fiddîni veddünya vel-âhireti.

Türkçe Anlamı:

Allah ‘ım, Senden din, dünya ve âhiret sıhhatini ve bağışlamanı isterim.

Açıklama:

Bu duâda din, affa yönelik; dünya da, sıhhata yöneliktir. Âhiret hususundaki duâ ise, günahlardan dolayı çekilen sıkıntının kaldırılmasını istemek demektir. Kısacası; dünyada istenen sıhhat ve âfiyet, âhiret için ise, cehennem azabından korunmaktır.

Günah, manevî bir hastalıktır. Bu hastalık dünya belâlarındandır. Onun için daima bunlar için Allah’tan derman ve kurtuluş istemek icap eder.

Kaynak Kitap: Mecmuatul Ahzab (Büyük Dua Kitabı) // Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi

Seçme Dualar – VII

ahmedziyauddin7.dua_

Türkçe Okunuşu:

Allahummahfaznî anil-mevânii fî tarîki’l vusûli ileyke

Türkçe Anlamı:

Allah’ım, Sana gelen yolun mânilerinden beni koru

Açıklama:

İnsanla Allah arasında yetmiş bin perde vardır. Cihanda herşey sebebe bağlanmıştır. Sebepler Hakka ulaşmakta birer engeldir. Meselâ, insanın Kâbe’ye gitmesi esnasında yollarda eğlenmesi, oturup kalkması, birer engel teşkil etmektedir. Çünkü onun gayesi Kâbe’ye ulaşmaktır. Fakat yollarda eğlenmek, bir an için de olsa, engel olmuş oluyor. Oturmakta, uyumakta, eğlenmekte kavuşma yoktur. Çünkü o haller sükün hali sayılır. Harekete mânidirler.

Özetleyecek olursak, Allah sana her an vâsıl, fakat sen ona hemen vâsıl olamıyorsun. Çünkü çeşitli engellerin vardır. İşte yukarıdaki duâda bu engellerin kalkmasını ve hemen Rab Celle’ye kavuşmamızı istiyoruz. “İnnâ lillahi ve innâ ileyhi râciûn. ” âyeti de buna misaldir. Çünkü rucû hareketle oluyor. Bu hareketle de Allah’a kavuşuluyor. Onun için ölen ebedî hayata kavuşmuş sayılıyor.

Her nefesinde Hakka doğru bir adım almış oluyorsun, fakat önünde bir melek ve bir şeytan oturmaktadır. Melek seni harekete, şeytan ise sükûnete çağırıyor. Yani, melek sana ibadetler yapmayı emreder, gayret verir. Şeytan ise, hareketsizliğe, donukluğa ve uyuşukluğa sevkeder. Kısacası; melek nurdan olduğu için, seni nurlar sahibi olan Halik’a götürmek ister. Şeytan da zulmetten olduğu için, yani karanlıktan meydana geldiği için seni karanlığa sokmak ister.

İşte ey insan, tercih senindir. Dilersen nurlara gark ol; dilersen çamurlara bat, karanlıklar içerisine gir ve ebedi hüsran ehli ol.

Kaynak Kitap: Mecmuatul Ahzab (Büyük Dua Kitabı) // Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi

Hz. Adem’in Duası – I

ademinduasi1

Türkçe Okunuşu:

Allahumme innî es’elüke bihakkı Muhammedin ve âli Muhammedin. Sübhaneke’llâhumme ve bihamdike amiltü sûen ve zalemtü nefsî, fağfirlî fe innehu lâ yağfiru’z-zünûbe illâ ente ve tüb aleyye inneke entet Tevvâbu’r-Rahîm.

Türkçe Anlamı:

Allah’ım; Muhammed’in hakkı ve O’nun âlinin hakkı için Senden isterim. Allah’ım, Seni tesbih ve takdis ederim. Sana hamdederim. Günahlar işledim, nefsime zulmettim, beni bağışla. Zira günahları ancak Sen bağışlarsın. Tövbemi kabul eyle, zira Sen tövbeleri kabul edensin.

Açıklama:

Hz. Âdem’in yapmış olduğu bu duâ çok önem taşımaktadır. Çünkü bağışlanması için Hz. Muhammed’i ve onun seçkin âl ve ashabını şefaatçi istemektedir. Bundan iki hakikat anlaşılıyor: Birisi, kendisinin gayet mütevazi oluşu. Diğeri de Resûlullah’ın bütün peygamberlere şefaat edeceğidir. Bu duadan anlaşılan bir mâna da, Hz. Âdem’in yapmış olduğu hatayı anlaması ve mağfiret olunmasını istemesidir. Zâten en büyük maharet yapılan günahı anlamak ve onun düşmesi için gereken yalvarış ve yakarışı yapmaktır. Peygamberimiz bir hadis-i şeriflerinde: “Günahından tevbe eden günah işlememiş gibidir.” buyurmuştur. Cenab-ı Hak, Hz. Âdem’in tövbesini kabul buyurdu. Bakara sûresinin 38. âyeti bunu bildiriyor.

Kaynak Kitap: Mecmuatul Ahzab (Büyük Dua Kitabı) // Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi

Hz. Adem’in Duası – II

ademinduasi2

Türkçe Okunuşu:

Yâmen halakanî ve sevvânî, yâ men razakanî ve rabbânî, yâ men et’amenî ve sekanî

Türkçe Anlamı:

Ey beni yaratan ve düzenleyen, ey bana rızık veren ve terbiye eden, ey bana yediren ve içiren.

Açıklama:

Hz. Âdem’in bu ikinci duası için, ism-i âzam duâsıdır diyen bilginler de vardır. Bilhassa bu duâ Allah’ın özel isimleriyle yapılmakta ve özlü isteklerde bulunulmaktadır. Yunus Peygamberin tesbihe ait duâsı da buna benzer. Allah’a tesbihle sığınmak başka önem taşımaktadır. Çünkü tesbih, tevhidden daha önemlidir. Zira tevhid Allah’ı birlemeğe ait. Fakat tesbih, Allah’ı noksan sıfatlardan uzak kılmak ve kemal sıfatlarla onu mevsuf kılmaktır. Onun için bu duâda pek çok fazîlet vardır. Buna, devam etmekte hem maddî, hem mânevî bir çok faydalar mevcuttur.

Kaynak Kitap: Mecmuatul Ahzab (Büyük Dua Kitabı) // Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi

Muaz İbni Cebel’in Yaptığı Dua

Muaz_Ibni_Cebelin_Duasi

Türkçe Okunuşu:

Yâ Zelcelâli vel ikrâm, yâ Erhamerrâhimîn. Teveccehtü ileyke. Allâhumme innî esfelüke bienneke entellâhü lâ ilâhe illâ entel vâhidül ahadül ferdüssamedüllezî lem yelid velem yûled velem yekûn lehü küfüven ahadün.

Türkçe Anlamı:

Ey celâl ve ikram sahibi. Ey Erhamerrâhimîn. Sana teveccüh ettim. Senden isterim, Çünkü Sen Allah’sın. Senden başka ilâh yoktur, ancak Sen varsın, teksin, Samedsin.

Açıklama:

Bu duâ çok takdire şâyandır. Ashabı kiramdan Muâz ibni Cebel, bu duâya geceli gündüzlü devam etmiştir ve bizlere de devam etmemizi tavsiyede bulunmuştur. Bu duâda Hakka sığınmak, O ‘ n a bağlanmak, O’na dayanmak vardır. Ayrıca tevhid hakkında geniş mânalar vardır, lhlâs süresindeki sıfatlar bu duâda mevcuttur.

Bu duânın önemi hakkında bir çok hadis-i şerifler ittifak halindedir. Bilhassa bu duânın yangın ve zelzele anında yapılması çok makbuldür. Ayrıca rüzgâr şiddetli estiği zaman yine bu duâ okunur. Hastalara şifa için ve daha bir çok sıkıntılar için de okunur..

aLintidir..

Yorum bırakın